Meta (Facebook & Instagram ) Reklamları Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Facebook reklamları açarken algoritmanın engellerine takılanlar ve reklamları yaptıktan sonra işe yarayıp yaramadığını anlamıyorsanız bu yazıyı çok iyi okumalısınız!
İster E-Ticaret siteniz için reklam yapın. İsterseniz bir hizmet veriyor olun. Reklamlarınızın sorunsuz bir şekilde yayınlaması ve reklam takibini yapmanız için yapılması gereken en temel kuralları anlatacağız.
Unutmayın Bunları Reklamlara Başlamadan Önce Yapmalısınız!
Sayfa Bağlantıları ve Pixel
A. Facebook hesabınızın içerisinden yada şirketin adına alınan bir mail hesabından kurulacak Facebook Sayfası sizin reklamlarınız için en temel önceliktir. Sayfanızda paylaşımlar yapıyor olmanız gerekmektedir. Bu sayfanın sayfa ayarları kısmından tüm alanları doldurmanız gerekmektedir. Adresinizden yaptığınız hizmetlere, çalışma saatlerinizden hakkımızaya kadar her alanı eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.
Bunu yaptıktan sonra çift taraflı doğrulamayı kurmanız gerekmektedir. Çift taraflı doğrulamayı da şirkete ait herkesin elinde olmayan, sadece yöneticilerde bulunan bir telefonla gerçekleştirin.
B. Pixel bağlantısı ise diğer bir önemli konudur. Çünkü Facebook yönlendirme yapacağı sitede kendi pixel kodlarını görmek ister. Böylelikle her kullanıcıyı sizin için takip eder. Pixel kurulumunu yapmak için ise bir işletme hesabı açmanız en sağlıklısı olacaktır. İşletme hesabı açtıktan sonra hem pixel ayarınızı “Olay Yöneticisi” aracılığıyla yapabilirsiniz. Hem de domain doğrulama dediğimiz markanın güvenliği için yapılan doğrulamayı yapabilirsiniz. Bu domain doğrulama aynı Google’da Search Consol bağlantısı gibi size bir meta etiketi verir ve bunu sitenizin <head> kodları arasına koyarsınız. Böylelikle sayfanın gerçekliği ve kalitesi korunmuş olur.
Sayfa kalitesi sizin reklamlarınızın onay sürecini ve onaylanıp onaylanmamasını etkilemektedir. Ne kadar çok beğeni like ve olumlu imojiler alırsanız, sayfanızın kalitesi o kadar yüksek olur. Bu durum aynı zamanda reklam maliyetlerinin de düşmesini sağlamaktadır.
Siz siz olun size yorum yapanlara hızlı ve çözüm odaklı dönüşler gerçekleştirin.
Reklam Alan Seçimleri
Sayfanızı doğru bir şekilde oluşturdunuz. Kampanya modelinizin ne olduğuna karar verdiniz. Peki reklam alanlarını ne kadar iyi tanıyorsunuz. Hadi inceleyelim!
Toplamda 4 platform ve bir çok reklam alanımız bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanları ise haliyle Instagram ve Facebook reklam alanları oluyor. Diğer iki reklam alanı ise “Audience Network” facebook’un anlaşmalı olduğu diğer uygulamalarda sitelerde reklamlarınız görünmektedir. Sonuncusu ise “Messenger” bu reklam alanı ise facebook’un kendi chat programıdır. Burada insanlarla mesajlaşırken reklamlarınız görünmektedir. Ancak Türkiye’de bu uygulama daha çok üst yaş grupları kullandığı için reklam alanı olarak seçerken dikkat edin. Biz ise ağırlıklı reklamların gösterildiği Instagram ve Facebook reklam alanlarını inceleyeceğiz.
Öncelikli olarak bizim reklam verirken kullandığımız üç adet görsel boyutumuz bulunmaktadır. Bunlar Kare (1080×1080), Dikey (1080×1920) ve Yatay (1200×628) olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikli olarak kare reklam alanları olan ve en çok gösterim aldığımız alanlardan bahsedelim.
Peki neden bu alanlara dikkat etmeliyiz?
Bu alanlar Instagram’da akış ve keşfet olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bununla birlikte Instagram profil içerisinde gezerken de kullanıcılara reklam göstermek için Profil Reklamları alanını açmaya hazırlanıyor. Bizim için en çok gösterim sağlayan alanlar bunlar olmaktadır. Bu alanlarda ister video olsun ister görsel olsun kullanıcının karşısına büyük bir alanda çıktığı için dikkat edilmesi gerekmektedir.
İnsanlar akış veya keşfette eğlenceli bir şeyler görmek için gezinirler ve sizin reklamınız kullanıcının karşısına çıktığında çarpıcı bir etkisi olmazsa 1 saniyeden kısa bir sürede kullanıcıların bu reklamı geçme ihtimali bulunmaktadır. Diğer yandan Instagram story alanı ise çarpıcı olmasından ziyade bilgi verici olması gerekmektedir. Çünkü kullanıcılar story’leri kendi istekleri doğrultusunda belli bir şeyler görmek için açarlar. Akıştaki yada keşfetteki gibi hızlıca ekranı yukarı kaydırmazlar.
Bu iki reklam alanına göre 2 ayrı reklam görseli çalışması yapılması daha kullanıcı deneyimine yakın olacaktır.
Facebook’da ise kullanılan alan ise “Haber Kaynağı” alanıdır. Facebook’da en çok içerik tüketilen alan olan haber kaynaklarına özel reklam grupları oluşturabilirsiniz. Bunun yanında Facebook için de bir story alanı bulunmaktadır. Ancak çok kullanıldığı ve verim alındığı söylenemez.
Her zaman önceliğiniz Instagram Akış, Keşfet ve Hikaye olmalı. Bir de reklam alanı açılırsa “Profil Reklam” alanı olacak. Facebook’da ise haber kaynağını kullanabilirsiniz.
Yatay reklam alanı olan 1200×628 boyut ise arama sonuçları ve hızlı makale alanlarında reklamlarınız gösterilmektedir. Amacınız trafik çekmek ise bu çok küçük kalan ve dikkat çekmeyen alanları kapatabilirsiniz.
En önemlisi ise Facebook ve Instagram alanını açık tuttuğunuzda kapatmanız gereken diğer reklam alanlarıdır. Bunlar sırasıyla
Eğer 2. el ürün satmayacaksanız “Marketplace”
Eğer görsel paylaşacaksanız “Video Akışı”
Kesinlikle popüler olsa da her iki platformda da “REELS” ‘leri kapatmalısınız. Çünkü Reels henüz doğru çalışmayan reklam alanlarıdır.
İlişkilendirme Modelleri
Reklam alanlarının altında bulunan bu alan çoğu zaman müdahale edilmeden atlanıyor. Ancak reklamların iyi çalışması bu alanlardaki doğru stratejiyi bulmak ile oluyor. Aynı Google Ads reklamlarındaki “Teklif Stratejileri” gibi burası da reklam grubunun yayınlanma dinamiklerini oluşturuyor.
A. Reklam Yayını için Optimizasyon: Bu alan açacağınız kampanyaya göre değişiklik göstermektedir. Eğer bir trafik kampanyası açarsanız size Bağlantı Tıklamalarını varsayılan olarak getirecektir. Burada pixel’iniz devreye girmektedir. Reklamlarınızı tıklama potansiyeli en yüksek olan kişiler tıklaması için varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Ancak diğer bir seçim ise hem trafik olsun hem de gösterimlerim yüksek olsun diyorsanız “Günlük Tekil Erişim” modelini seçebilirsiniz.
Bu alan kampanya türüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer bir dönüşüm kuruyorsanız size daha farklı öneriler ile gelecektir. Örneğin Değer veya Dönüşüme göre yapabilirsiniz. Bunlardan biri olan Değer: En yüksek değer getirecek kullanıcılara reklamlarınızı gösterir. Roas odaklı çalışmaktadır. Dönüşümler ise varsayılan olarak gelmektedir. Bu model ise dönüşüm sayısına odaklanır. Daha fazla insana giderek dönüşüm adetlerini arttırmaya odaklanmaktadır. Dönüşüm Kampanya Modelinde bir de “Yönlendirme Sayfası Görüntülemeleri” alanı bulunmaktadır. Bu alan ise Funnel’ın ortasında kalır. Yani maksimum gösterim ile dönüşümün arasında bir yerdedir. Daha çok işletmeyle daha önce ilgilenmiş ve Remarketing kitlelerinin satışa dönüşmesi yada satın almış kitleye Retargeting çalışması yapmak için kullanılmaktadır.
B. İlişkilendirme ayarı ise seçtiğiniz ilişkilendirmeden sonra reklamları göstermeye veya tıklamaya göre dönüşümlere dahil etme ayarıdır. Yani reklam gören veya reklama tıklayan kullanıcı “gösterimden sonra “x” sürede yada tıklamadan sonra “y” sürede dönüşüm say” diye panele konut verdiğimiz alandır. Bunun en ideali ve son tıklamaya en yakını “Reklam Tıkladıktan Sonra başlığının altındaki -1 günlük tıklama- “ ayarıdır.
Takip Parametresi
Reklamlar yayınlandıktan sonra bu reklamların ne işe yaradığını, bize nasıl bir katkı sağladığını görmek için her bir reklamın altına o reklamı temsil eden bir UTM vermeniz gerekmektedir. Bu panelde son adımın en alt kısmında isteğe bağlı olarak bırakılmıştır. Ancak siz bunu isteğe bağlı olarak bırakırsanız hiçbir zaman reklamların analitik sonucunu göremezsiniz. Sadece reklam yaptığınız zamanlarda dönüş geldiğini kullanıcılar satın aldıkça anlarsınız. Ancak birden fazla alanda reklam ve dönüşüm alma ihtimaliniz çok yüksek.
Burada da yaptığınız reklamları ayrıştırmak için UTM olarak adlandırdığımız takip parametrelerini kullanmanız gerekmektedir. Bu utm’ler analytics’de siz hangi isimle adlandırırsanız o isimle görmenizi sağlar. Burada dinamik parametreler kullanmanızı öneririz. Ancak daha detaylı bir isimlendirme ve takip yapmak istiyorsanız UTM Building araçlarını kullanabilirsiniz. Örnek bir siteye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu sitede ise neyi nasıl göreceğinizden bahsedelim.
a. Yönlendirme yapacağınız sayfayı “website URL” alanına yapıştırın.
b. Id alanını atlayabilirsiniz.
c. Campaing Source alanı kaynağın adıdır. Facebook, Instagram gibi.
d. Campaing Medium alanı ise bunun reklam mı organik mi olduğunu belirttiğiniz alandır.
Bu iki alan (c , d) analytics’de karşınıza kaynak/araç olarak yansır.
e. Campaing Name alanı ise aslında kampanyanızın ne olduğunu girdiğiniz alandır.
f. Campaing Term alanı ise bu reklamın hangi reklam alanında yayınlanacağını gösterir. Story Akış gibi isimlendirmeler yapabilirsiniz.
Bu iki alan ise analytics’de görmek için kaynak/araç içerisinde isimlendirdiğiniz (c , d) ‘ye tıkladıktan sonra ikincil boyut eklemeniz gerekmektedir.
Eğer ikincil boyutu “Kampanya” olarak seçerseniz “e” ‘yi yani kampanya adını çağırmış olursunuz. “Anahtar Kelime” olarak seçerseniz “f” ‘yi yani reklamın yayınlandığı alana verdiğinizi ismi göreceksiniz.